Behöver du teckna en försäkring till katten, men har svårt att välja kattförsäkring? Vi går igenom några enkla steg för hur vi tänker. Vilken som är den bästa kattförsäkringen kan egentligen bara du själv svara på utifrån de önskemål du har för dig och din katt.
Denna guide speglar våra personliga erfarenheter från när vi jämfört kattförsäkringar och handlar om hur vi hade gjort för att välja kattförsäkring. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar. Läs alltid igenom villkor och kontrollera vad som gäller för din katt innan du tecknar en kattförsäkring.
* Innehåller annonslänkar
1. Är din katt yngre än ca: 120 dagar?
I många fall kan det finnas undantag som gör att delar av möjlig ersättning vid skada eller sjukdom inte gäller om katten inte varit oavbrutet försäkrad från före en viss ålder, t.ex. 120 dagar.
Ja, yngre
Försäkra en kattunge
Av vad vi känner till är det bästa att försäkra en kattunge tidigt och sedan se till att försäkringen inte bryts. Detta så att katten sedan räknas om oavbrutet försäkrad.
Det finns en undre gräns där katten behöver ha fyllt 6 veckor innan försäkring kan tecknas. (4 veckor för ManyPets).
För en lite äldre kattunge, exempelvis runt 4 månaders ålder och uppåt, kolla då extra noga upp vad som gäller när du ska välja kattförsäkring. Detta eftersom det finns risk för att undantag.
OK, vidare till punkt 2.
Nej, äldre
Om du har en äldre kattunge, vuxen katt eller äldre katt som ännu inte är försäkrad, så är det extra viktigt att kolla upp vad som gäller för den kattförsäkring du väljer. Det finns då risk för undantag där delar av möjlig ersättning inte gäller.
Försäkra oförsäkrad katt
Om du vill försäkra en vuxen katt eller en äldre katt utan befintlig kattförsäkring så hänvisar till följande inlägg innan du går vidare: Försäkra Vuxen Katt Eller Äldre Katt Utan Tidigare Kattförsäkring.
Byta kattförsäkring
Om du istället har en befintlig kattförsäkring som du vill byta, för en vuxen eller äldre katt, så hänvisar vi till vårt inlägg: Kattförsäkring för äldre katt
2. Välja maxbelopp
När du väljer kattförsäkring bör du även kontrollera eller välja maxbeloppet (även kallat veterinärvårdsbelopp). Maxbeloppet avgör hur mycket ersättning som kan betalas ut under ett år. Kostnader om katten blir sjuk eller skadad snabbt kan komma upp i ganska stora belopp och om man är obekväm med att behöva betala ur egen ficka kan ett högre maxbelopp vara en trygghet. Samtidigt innebär ett högre maxbelopp en högre månadskostnad och vice versa.
För att ha något att utgå från har vi försökt definiera: Lägre, Standard och Högt. Maxbeloppet är ingen garant för kattförsäkringens omfattning, även om högt maxbelopp ofta hör ihop med mer omfattande kattförsäkringar.
Lägre (ca: 30 000kr)
Ett lägre maxbelopp på t.ex. 30 000kr kan ofta förknippas med en billig kattförsäkring med mer basal omfattning. Ett lägre maxbelopp kan innebära låg månadskostnad samtidigt som det finns risk att man får betala en del ur egen ficka, då detta belopp kanske inte alltid räcker fullt ut.
"Standard" (ca: 60 000kr)
Om man vill generalisera lite så har ofta en standard kattförsäkring ca: 60 000kr i maxbelopp, vilket vi tror kan var en bra utgångspunkt om man söker en vanlig bra och prisvärd kattförsäkring. Här tycker vi att man får en bra balans mellan pris och maxbelopp om man är ute efter prisvärdhet.
Högt (90 000kr eller mer)
Om du är ute efter den bästa kattförsäkringen och vill ha högt till tak i ersättningsnivåer, får du vanligen lägga några kronor extra per månad. Då kan du få ett högre maxbelopp på upp till exempelvis 140 000kr, vilket kan ses som en trygghet om katten blir sjuk eller råkar ut för en olycka.
3. Hitta rätt nivå för självrisken
Total självrisk = Rörlig + fast del
Den totala självrisken är uppdelad i en rörlig och en fast del. När du ska välja kattförsäkring gör du också vanligen ett val för självrisken. Om du vill ha låg månadskostnad och är beredd att betala lite mer om olyckan väl är framme, så väljer du en högre självrisk. Vill du istället känna trygheten att det inte ska kosta så mycket vid sjukdom eller olycka, så väljer du en lägre självrisk, dvs. högre månadskostnad. Kanske hittar du ett mellanting?
Rörlig del
Den rörliga delen innebär att du betalar en viss procent av kostnaden. Denna del regleras i procent och vad det handlar om i kronor beror på hur stor räkningen från veterinären blir. En lägre procent innebär högre premie och vice versa.
Fast del
Den fasta delen är ett förutbestämt belopp som du har valt. Ju högre självrisk du väljer, ju lägre premie betalar du. Samtidigt som en låg självrisk betyder högre premie.
Självriskperiod
Utöver nivån på självrisk finns den så kallade självriskperioden, som varierar en del mellan olika kattförsäkringar på t.ex. allt från 120 till 365 dagar. Om du betalat en självrisk och ett nytt veterinärbesök behövs inom den perioden, så betalas ändå bara en fast självrisk.
4. Vad ingår i en kattförsäkring?
Veterinärvårdsförsäkring
Grunden i en kattförsäkring är en veterinärvårdsförsäkring. Det innebär möjlighet till ersättning om katten blir sjuk eller råkar ut för en olycka.
Omfattning
Ofattningen för vad som ingår utöver veterinärvårdsförsäkringen skiljer sig en hel del mellan olika kattförsäkringar. Ibland finns olika nivåer, t.ex motsvarande: Bas, Standard, Premium. Det är vanligt att dessa nivåer är förknippade med olika maxbelopp.
När du ska välja kattförsäkringar, kan du kan du exempelvis kontrollera samt samt fundera av behovet av något av följande:
Tandvård
En del kattförsäkringar ersätter endast tandskador, medans andra är med omfattande och även innefattar ersättning för tandsjukdomar såsom TR / FORL. Just TR / FORL är en smärt sjukdom hos katter där tänder bryts ner. Du kan läsa specifikt vårt inlägg: Tandvård, ingår det i kattförsäkringar?
Livförsäkring
Har du en raskatt? Då kanske det kan vara idé att teckna en livförsäkring för katten. Det innebär att om det värsta händer och katten avlider kan du få ut ersättning motsvarande kattens värde. Livförsäkring är i regel ett tillval.
Kullförsäkring eller andra tillval
Ibland kan det finns speciella förutsättningar, t.ex. om du driver katteri eller har andra önskemål. Då kan det vara bra att kontrollera tillvalen. För vissa kattförsäkringar krävs tillval för t.ex. tandvård eller TR / FORL.
5. Jämföra och välja kattförsäkring
När man börjat få en bild av vad man är ute efter är det dags att jämföra och välja kattförsäkring. Vi har jämfört flertalet punkter för vanliga kattförsäkringar.