Letar du efter katter som inte fäller hår? – Det finns kattraser som inte fäller, eller som fäller mycket lite.

En orsak till att man söker denna egenskap kan vara att man helt enkelt inte vill städa katthår hemma, men även för kattenrasens egenskaper och den eventuellt korta silkeslena pälsen, alternativt om det är en nakenkatt.

Att välja en kattras som inte fäller därför att man är kattallergiker är inte alltid rätt väg att gå, eftersom kattallergi inte nödvändigvis orsakas av pälsen i sig. Men det finns en del allergiker som bättre tål raserna Sphynx, Cornish Rex, Devon Rex, Orientalisk korthår och Sibirisk katt. Detta är dock omdiskutterat och det finns dock inga helt allergivänliga kattraser och det varierar även mycket från person till person.

Inte minst raskatter behöver en bra kattförsäkring – Se även vår jämförelse av kattförsäkringar.

Några vanliga kattraser som inte fäller mycket hår

Nedan följer kattraser som fäller inget hår eller mycket lite hår.

1. Devon rex

Devon rex katt

En livlig och intelligent kattras med stort behov av stimulans. Den trivs gärna i sällskap med en katt till och står gärna i centrum och vill få mycket uppmärksamhet. Pälsen är vågig samt lockig och kort. Katten hårar nästan inget och katter som inte fäller innebär att man slipper städa katthår. Den har ett mycket speciellt utseende vad gäller ansiktsformen, med ett kort och brett huvud och tydliga kindben.

Rasen avlades fram i Devonshire i England på 1960-talet och då inom rasen Cornish Rex, fram till att Devon Rex med mer lockigt hår blev en egen ras.

En del väljer Devon Rex för att den ska vara en mer allergivänlig katt, men att det är högst personligt hur bra det funkar från fall till fall.

PälsLockig / vågig, kort
BeteendeLivlig, intelligent och sällskaplig
Storlek / UtseendeMedellång, slank och muskulös. Kort och brett huvud.
UrsprungCornwall i England (1950-talet)

2. Sphynx

Sphynx katt - Katter som inte fäller

Sphynx är en nakenkatt, med nästan ingen päls alls. Det är en social och sällskaplig ras. Katten äter mycket då den har hög ömnesomsättning för att hålla kroppstemperaturen.

Kattrasen Sphynx har sitt ursprung i Kanada, då man på 60-talet avlade fram en hårlös katt. Det är omdiskuterat huruvuda detta skulle vara en mer allergivänlig kattras, eftersom även denna kattras sprider allergener via t.ex. huden.

PälsNakenkatt (Nästan ingen päls)
BeteendeSocial och tillgiven
Storlek / UtseendeLiten till medelstor
UrsprungKanada (1960-talet)

3. Orientalisk korthår

Orientalisk korthår - Kattras som inte fäller

Som en siames, men ska vara fullfärgad och med lysande gröna ögon. Kort och silkig päls nästan helt utan underull. Denna kattras fäller väldigt lite. Kattrasen är sällskaplig och utåtriktad. Den trivs bäst ihop med andra katter, förutom människor.

Kroppen är elegant och tubformad med höga ben. Huvudet har trekantiga drag och mandelformade gröna ögon. Orientalisk korthår benämns ofta som en allergivänlig kattras, men det betyder inte att den är fri från allergener, så en kattallergiker kan reagera även på denna kattras.

Denna kattras uppstod i England på 1950-talet där man ville få fram helfärgade siameser.

PälsKort och silkig
BeteendeUtåtriktad och sälskaplig
Storlek / UtseendeElegant tubformad kropp med höga ben. Trekantigt huvud och gröna ögon.
UrsprungCornwall i England (1950-talet)

4. Cornish rex

Cornish rex - Mer allergivänlig kattras

Denna kattras kännetecknas främst av den korta, silkesmjuka men vågiga pälsen. Pälsen är lättskött och söker du katter som inte fäller, så är Cornish Rex ett bra val, då den fäller mycket lite hår. Det är en nyfiken och intelligent ras som behöver mycket stimulans. Den passar mindre bra som ensamkatt.

Detta är en elegant och högbent katt, med medellångt kilformat huvud och tydlig haka. Ibland benäms Cornish rex som en allergivänlig kattras, men man kan inte säga att allergiker tål denna kattras, utan det varierar från person till person.

Cornish rex har sitt ursprung i Cornwall i England, där den avlades fram på 1950-talet. 1968 splittrades rasen i Devon Rex och Cornish Rex.

PälsKorta, silkesmjuka, vågig
BeteendeSocial, tillgiven, livlig, intelligent
Storlek / UtseendeHögbent och slank, fast muskulös. Medellångt och kilformat huvud, med tydligt markerad haka.
UrsprungCornwall i England (1950-talet)

5. Burma

Burma - Kattras med kort päls

Kattrasen Burma har mycket kort päls som är fin och silkig. Kattrasen fäller mycket lite och är ett bra val för den som vill ha katter som inte fäller. Den är livlig samt nyfiken till sättet, men också sällskaplig vilket gör att den inte passar så bra som ensamkatt.

Kattrasen har meddellång kropp och långa muskulösa ben. Huvudet är rundat med breda kinder och uttrycksfulla ögon.

PälsKort, fin, silkig
BeteendeNyfiken, glad, sällskaplig
Storlek / UtseendeMedellång kropp och muskulösa ben.
UrsprungImporterad till USA, troligen från Burma på 1930-talet

Kattförsäkring för raskatter

Raskatter har samma behov som alla andra katter, men en skillnad kan vara dess ekonomiska värde och då kan en mer heltäckande kattförsäkring säkerställa att du får behålla din vän om katten blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Det kan även vara aktuellt med livförsäkring.

Se gärna vår jämförelse med flera populära kattförsäkringar, så får i slutänden du själv avgöra vilken som är bästa kattförsäkringen för din raskatt:

Vanliga frågor

Vad finns det för kattraser som inte fäller?

Katter som inte fäller, eller som fäller mycket lite är t.ex. Devon Rex, Sphynx, Orientalisk korthår, Cornish Rex, Burma, Siames och Russian Blue.

De kännetecknas ofta av att pälsen är kort och silkesmjuk eller t.ex. Sphynx som är en nakenkatt.

Vilka kattraser är allergivänliga?

Det finns inga 100% allergivänliga kattraser, men det finns kattraser som kattallergiker tenderar att klara lite bättre. Då t.ex. Sphynx, Cornish Rex, Devon Rex, Orientalisk korthår och Sibirisk katt. Men det är långt ifrån säkert att ett kattalergiker kan ha dessa kattraser.

Vilken är kattförsäkring är bäst för raskatter?

Vilken som är bästa kattförsäkringen för raskatter, avgör du främst genom att läsa på och jämföra utifrån vad du anser vara viktigt. Raskatter har ofta ett ekonomiskt värde vilket man kan ta hänsyn till via en livförsäkring till katt.

Källor

Allergivänliga kattraserArtikel på Moderna Djurförsäkringar

Devon rex Sverak, Wikipedia, Nordiska Rexringen

SphynxSverak, Wikipedia

Orientalisk korthårSverak, Wikipedia, Siames och Orientalgruppen

Cornish RexSverak, Wikipedia, Nordiska Rexringen

Burma Sverak, Wikipedia, Burmaklubben

SiamesSverak, Wikipedia, Siames och Orientalgruppen

Lämna ett svar