Ragdoll katter, är en av de mest älskade och uppskattade kattraserna i Sverige, och det är inte svårt att förstå varför. Med sin mjuka och underbara päls, sina blå ögon och sin avslappnade personlighet är Ragdoll en katt som många uppskattar. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på allt som gör Ragdoll till en unik och speciell kattras, från deras historia till deras personligheter, från deras utseende till deras hälsa. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar, se källor längst ner.

Historia

Ragdoll har sitt ursprung i Kalifornien på 1960-talet, då en kattuppfödare vid namn Ann Baker började experimentera. Hon använde sig av en långhårig, vitt persisik / ankgora -katt. Katten som hette Josephine, parades med hanar av rasen Helig Birma. Resultatet blev Ragdoll, en kattras med en mjuk och avslappnad personlighet och en vacker, mjuk päls.

Utseende

Ragdoll är en stor och atletisk katt, med en muskulös kropp och medellånga muskulösa ben. Svansen är lång med buskig päls. Huvudet är brett och med platt topp samt stort utrymme mellan ögonen. De har en mjuk, medellång till lång, och silkeslen rak päls.

Ragdoll katter är t.ex. kända för de stora djupblå ögonen. Ragdoll kattungar föds med vit päls, men redan efter några veckor syns olika pälsfärger som når sin slutgiltiga färg efter 3-4 år. Pälsen är ofta två- eller trefärgad med nyanser inom t.ex. vit och brun. Typiskt utseende kan vara mörkare färg vid nos, svans, öron eller tassar.

Personligheter

Ragdoll katter är kända för sin lugna och avslappnade personlighet. Namnet ”Ragdoll” betyder trasdocka, vilket kommer från att de fullständigt slappnar av när man lyfter upp dem.

De är mycket kärleksfulla och tillgivna katter, och de är också mycket tålmodiga och lättsamma. Ragdoll gillar att omgås med människor, och de har en tendens att följa efter sin ägare överallt. De är också mycket sällskapliga och trivs bäst tillsammans med människor eller andra katter. Ragdoll katter är lekfulla och älskar att leka med leksaker eller sin ägare.

Hälsa

Ragdoll är en relativt hälsosam kattras och data från Svenska kattförsäkringar har visat att kattrasen Ragdoll lever länge, med en förväntad livslängd på 12-15 år. Om du letar efter den bästa kattförsäkringen för ragdoll, se gärna vår jämförelse av kattförsäkringar och avgör vilken försäkring du anser är bäst för just dig och din Ragdoll katt.

Summering

Ragdoll är en fantastisk kattras, med en lugn och avslappnad personlighet, en vacker päls, blå ögon och en unik personlighet. De är kärleksfulla, sällskapliga och tillgängliga, och de är en drömkatt för många. Så om du är på jakt efter en ny katt, och vill ha en katt med en unik och speciell personlighet, tänk på en Ragdoll. Du kommer förmodligen inte att bli besviken!

Vanliga frågor

Enligt Wikipedias artikel om Ragdoll, är det fråga om en hälsosam katt som kan bli ca: 12-15 år.

Ragdoll har sitt ursprung från en kattuppfödare i Kalifornien, som på 1960-talet som lät en persisik / ankgora -katthona att para sig med kattrasen Helig Birma.

Ragdoll är enligt Wikipedia, en relativt hälsosam katt som kan leva länge. Se vår jämförelse av kattförsäkringar och avgör vilken som är bäst. För raskatter är det inte ovanligt att lägga till en livförsäkring, vilket kan ge ersättning för kattens ekonomiska värde.

Källor

Wikipedia – Artikel om Ragdoll

Sverak – Svenska Kattklubbars Riksförbund

SRC – Scandinavian Ragdoll Club

Lämna ett svar